Memory

2019

Memory är en opera för mellan- och högstadieelever och spelades hösten 2019 i Jämtland Härjedalen, Västernorrland och Norrbotten.


Jonny Dart mår inget vidare. Han har hamnat rejält på glid och dessutom blivit utslängd från en fest där han försökte få svar på några frågor om sitt förflutna men blivit alltför stökig. Så nu sitter han här, dumpad på en parkeringsplats utanför en stormarknad mitt i natten, och försöker minnas och bringa reda i sitt redan rätt trassliga 17-åriga liv.

Då dyker Sophie upp. Hon är rysligt gammal och rätt konstig, till och med lite motbjudande med sin egendomliga lukt och besynnerliga klädsel och att hon hela tiden tror att han är någon annan, någon från mycket länge sedan. Jonny som inte har någonstans att ta vägen, följer med Sophie hem, rakt in i en värld som är än mer kaosartad än hans egen.

Memory är en nyskriven opera av Jonas Forssell baserad på en roman av Margaret Mahy (1936-2012), en av Nya Zeelands mest kända barn- och ungdomsboks-författare. Jonas Forssell är verksam som både tonsättare och arrangör, och har även varit operachef på bl a Den Anden Opera i Köpenhamn. Han engageras regelbundet av Folkoperan i samband med uppsättningar som ”Förklädd Gud” och ”Salieri vs Mozart”.
 
Memory Estrad Norr. foto Sandra Lee Pettersson
Memory Estrad Norr. foto Sandra Lee Pettersson
Memory Estrad Norr. foto Sandra Lee Pettersson
Memory Estrad Norr. foto Sandra Lee Pettersson
Memory Estrad Norr. illustration Jens Gustavsson

Medverkande
Text/Musik:
Jonas Forssell
Regi: Malin Stenberg 
Scenografi: Jens Gustavson
Kostym: Marika Feinsilber
Instudering musik: Stefan Vidmark
Koreografi: Alexandr Antochvili 
Mask: Emma Haake
Ljusdesign: Erik Nordlander
Sömnad kostym: Carina Ericsson
Producent: Monica Bergander
Layout/marknadsföring: Nicklas Lindahl

Linnea Andreassen mezzosopran
Martin Lissel baryton
Jan Löfgren tenor
Ylva Gruen mezzosopran

Musiker 
Jan Levander träblås
Stefan Vidmark piano
Tomas Nyqvist slagverk
Waldemar Swiergiel trombon

Illustration: Jens Gustavsson