ESTRAD NORR musikteater firade tjugo år med en jubileumskonsert

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

operapärlor från : La Traviata, Rigoletto, Carmen, Lakmé, Hoffmanns äventyr,
Eugen Onegin, Pajazzo, die Tote Stadt, Barberaren i Sevilla och Trollflöjten

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Några bilder från den magiska kvällen

loading...

Foto Anneli Åsén/Estrad Norr

Medverkande
Susanna Andersson
sopran
Anna Hanning
sopran
Eva Helde
mezzosopran
Jan Löfgren
tenor
Anders Larsson
baryton
Hans-Erik Sundström
bas, konferencier
Lena Johnson
piano
Stephanie Wendt
piano
Kjell Peder Johanson
konferencier

Första gången jag hörde talas om NMD var under en lektion vid Operahögskolan i Stockholm med min favorit professor och tidigare operachef Lars af Malmborg. Det var på en instuderingslektion när vi tog oss an Davids långa monolog ur Mästersångarna i Nürnberg av Rickard Wagner då professorn plötsligt utbrast:
– Jan, jag tycker du ska åka hem till Jämtland som den patriot du är och med ditt jämtländska kynne ta dig an det musikteateruppdrag för barn och ungdom i Östersund som jag nu har fått i uppdrag att skriva fram i en ansökan till Statens Kulturråd inom ramen för NMD.

Som elev i en av de mest attraktiva utbildningar i vårt land har man i det skedet av livet siktet och drömmen inställt på att få sjunga i de stora operahusen. Jag lyssnade på min mentor men mitt fokus kretsade kring en stor provsjungning i Bregenz i Schweiz där jag fått en plats för att sjunga för ett tjugotal operachefer från Europas finaste operascener.

Provsjungningen gav mig möjligheten och erbjudandet att ta mig an tre fina rollkontrakt men när vi i min familj kom fram till att det skulle vara svårt att lämna Sverige med våra små barn under några år så gick färden direkt hem till Jämtland efter 13 år i Stockholm.

Året var 1995 och flyttlasset gick till vårt älskade Dvärsätt i Krokoms kommun där jag hade för ambition att frilansa med min nya hemort som bas. Till en början fungerade det bra med engagemang vid Kungliga Operan och Drottningholmsteatern i Stockholm.

Samma år fick jag kontakt med min fina kollega Hans-Erik Sundström som jag haft förmånen att samarbeta vid Folkoperan i två produktioner och han erbjöd mig att vara med i Teater Sjånådrottens uppsättning av Mozarts Bastien och Bastienne på jämtska: Fjuckles och Spjuckles. Vi genomförde ett flertal föreställningar i vårt vida län och lade grunden för ett kommande NMD uppdrag för barn och ungdom i Jämtland.

 

På våren 1997 fick jag en förfrågan av dåvarande kulturchef Hans Nordmark  att starta projektet NMD, musikteater för barn och ungdom i Jämtlands län.
Jag svarade självklart ja på erbjudandet om jag fick dela mitt ledarskap med Hans-Erik Sundström som jag hyste stor respekt med sin kännedom om musikteater och jämtländska kulturella förutsättningar.

Hans-Erik föreslog att vi skulle ta oss an Bo Hülphers Pojken och fåglarna som initialverk.

Så blev det och vi genomförde ett 40 tal föreställningar på turné under hösten i de fyra nordligaste länen vilket hela NMD idén bygger på och vi genomförde vårt uppdrag så bra att vi idag tillhör den professionella scenkonsten i Region Jämtland och firar hela 20 år.

Under åren har vi genomfört ca 800 föreställningar till en ung uppskattad publik på nästan 110.000 barn och ungdomar.

Jag vill tacka mina uppdragsgivare och vår unga publik för de fantastiska åren som konstnärlig ledare och sångare vid Estrad Norr och tacka alla kreativa och positiva människor som varit en del av vår resa och bidragit till att sprida musikteater för barn och ungdom i Sveriges nordligaste län. Jag är stolt att vi flitigt beställt nyskriven musikdramatik och sökt olika uttryck för att attrahera ung publik.

Om jag avslutningsvis får drömma vidare i vår resa så önskar jag att Estrad Norr i framtiden verkar för ett kommande nationellt  musikteater uppdrag för barn och ungdom där vi erbjuder ett composer in residence för dramatiker och tonsättare, där man årligen kan ansöka vårt samarbete för att utveckla och förverkliga idéer som ligger i tiden och är aktuella och angelägen

Om jag fick välja väg en gång till i livet så vet jag att den väg jag valt är den rätta och ingen kan vara mer tacksam och ödmjuk att få vara med att ge något så betydelsefullt och meningsfullt till våra barn och ungdomar, som mer än någonsin behöver levande möten i en värld där sociala medier tar över vår vardag.

Tack alla barn och ungdomar, fantastiska medarbetare, NMD och Region Jämtland.
 
Jan Löfgren – Konstnärlig ledare vid Estrad Norr/Musikteater