Eva Helde

Eva Helde

Eva Helde har examen från Operahögskolan i Göteborg. Hon har en bred repertoar och har under åren sjungit både sopran och mezzosopranroller t ex Carmen i Gasklockan med Lyriska Sällskapet, Grevinnan i Figaros Bröllop, Violetta i La Traviata och Santuzza i Cavalleria Rusticana med Gefle Musikdramatiska Teater, Tosca konsertant med Gävle symfoniorkester och Kungliga Operan, Donna Anna på Artisten Göteborg med Swedish National Orchestra, Karolka i Jenufa på NorrlandsOperan mfl. Eva har även arbetat som korist två somrar på Drottningholms Slottsteater.

Eva har tilldelats flera stipen­dier bl.a. från Kungliga Musikaliska Akademien och varit både Bo Linde och Lasse Lönndals stipendiat. 2009 var hon finalist i Magda Oliveros internationella sångtävling i Milano.
 

Eva Helde som Carmen i Stora Gasklockan, Gävle Lyriska Sällskapet, Gävleborg
Eva Helde som Santunzza i Cavalleria Rusticana, Gefle Musikdramtiska Teater 2014. foto Sandra Englund
Eva Helde som Santunzza i Cavalleria Rustican, Gefle Musikdramtiska Teater 2014. foto Sandra Englund

Uttdrag frän en Artikel från Gefle Dagblad:

23 Mar 2011
Gävles första dramatiska sopran?
Eva Helde (tidigare Berggren) förutspås efter konserten på Slottet i Gävle i söndags en lysande framtid som dramatisk sopran. Till hösten ska hon göra rollen som Tosca i uppsättningen i Gävle.
Söndagens konsert på slottet innebar en total överraskning inom genren opera. Sopranen Eva Helde, född Berggren, och pianisten Thomas Schuback intog slottssalen. Publiken kunde först avnjuta fem sånger av Richard Strauss som genast avslöjade en för mig och många andra nästan dold talang i Gävle.

När sedan Rusalkas aria (av Dvorak) hade klingat ut, var det ingen mindre än den ryska sopranen Anna Netrebkos namn som cirkulerade i mitt huvud. Hon som i egenskap av städerska på ett ryskt operahus, ändå ”skrällde” genom att plötsligt visa sig kunna erbjuda allvarlig konkurrens till Maria Callas världsberömda version av Casta divaarian (av Bellini).

Men, Eva Helde torde vara Gävles första ”egna” sopran i mannaminne. Kanske har en sådan inte frambringats ur Gävlemyllan sedan staden fick ett professionellt musikliv, det vill säga år 1912? Berätta den som vet något annat. Och ja, hon är (redan) en dramatisk sopran. Det vill säga hon kommer att kunna göra Tosca och Butterfly och hela köret.

Och vad händer? Jo att det första som meddelas mig är att denna potentiella världssopran är städ... förlåt läkare... på en hälsocentral vid Stortorget!

Eva Helde skulle ha gjort en än värre skräll i Idol om hon finge vara med. Nu har hon trots allt gått igenom en operahögskola i Göteborg, vilket antagligen omöjliggör ett deltagande där. Formellt och byråkratiskt sett är hon måhända än så länge amatör. Musikaliskt, sångtekniskt och röstmässigt är hon en blivande stjärna av internationella mått! Undertecknad har visserligen bara hört henne på slottets förhållandevis lilla sal. Men har jag fel här, så är det första gången i mitt 60-åriga liv...

Gunnar Colding Gefle Dagblad

Läs hela artikeln här